Startpagina --> WELKOM SCHOOL --> CLB-dossier

CLB-dossier

 

Wanneer?

Vanaf de dag dat het kind naar school gaat, start het CLB dat verbonden is aan die school een dossier voor hem/haar op.  Meestal is dit dus rond de leeftijd van 2,5 jaar.  Elke leerling heeft immers recht op een dossier. 

 

 

Wat?

In het CLB-dossier staat het 'hulpverleningsverloop'. Dit betekent kortweg dat alle stappen die gezet worden voor een bepaalde leerling ook genoteerd worden. Dit levert een handig overzicht op! Wie is betrokken, wat is er reeds gebeurt,...

 

Inkijken?

Het dossier inkijken? Dat kan! Iedereen die in een dossier vermeld wordt, heeft toegang tot dat dossier. Het is echter wel zo dat niet alle gegevens voor iedereen zichtbaar zijn en dit omwille van de privacy.  

 

 

Ook een jongere kan niet alles lezen wat in zijn of haar dossier genoteerd staat. Hij/zij mag niet lezen wat iemand ons in vertrouwen heeft verteld en wat een CLB-medewerker voor de jeugdrechter opstelde. Een CLB-medewerker kan ook oordelen om bepaalde (kwetsende) informatie geheim te houden in het belang van het kind.

 

Ouders

Ouders mogen gegevens over het kind én zichzelf inkijken. 

 

 

 

Als schoolmedewerker kunt u enkel dat dus enkel de gegevens zijn die over uzelf gaan.

 

Je kan altijd zeggen aan de CLB’er welke dingen die je vertelt niet mogen gelezen worden door het kind of de ouder.  De dingen die je in vertrouwen vertelt, worden wel in het dossier opgeschreven omdat ze belangrijk kunnen zijn voor andere CLB’ers en jullie hulpverleningstraject.

Wil je het dossier van een leerling inkijken?  Praat erover met je CLB-begeleider.  De CLB’er dient u dan toegang te verlenen binnen de vijftien dagen.  De CLB-begeleider moet nog de tijd krijgen om na te gaan welke gegevens jij kan inkijken.  Als schoolmedewerker zullen dat dus enkel de gegevens zijn die over uzelf gaan. 

 

Wat gebeurt met het dossier als het kind van school verandert?

Als het kind van school verandert en die nieuwe school is verbonden aan hetzelfde CLB, dan blijft het dossier gewoon waar het is.  Als het kind verandert van school en die nieuwe school is verbonden aan een ander CLB, dan wordt het dossier opgestuurd naar daar.  Een ouder of kind kan op het versturen van het dossier wel verzet aantekenen. Meer informatie hierover kunt u nalezen op deze site: http://www.ond.vlaanderen.be/clb/clb-medewerker/MDD.htm

 

In de kijker

 • 22.05.2018 - De vijfde elektronische nieuwsbrief van dit schooljaar is er! Neem gerust een kijkje!
 •  

  Zit je met iets?
  Heb je een vraag?
  Neem gerust contact op met
  het CLB-ROESELARE

  tel: 051.259.700 of info@clbroeselare.be