Startpagina --> WELKOM LEERLING --> CLB-dossier

CLB-dossier voor leerlingen van de lagere school

 

 • Wanneer krijg je een dossier?

  Vanaf de dag dat je in Vlaanderen naar school gaat, start het CLB dat verbonden is aan jouw school een dossier voor je op.  Bij de meeste leerlingen is dit dus wanneer ze nog een peuter zijn.  Elke leerling heeft recht op een dossier

 

 • Wat staat in een dossier?

  De meeste dossiers zijn ondertussen geen papieren mapjes meer waar alles instaat maar digitale dossiers.  Elke keer iemand van het CLB iets doet voor jou of je ouders, wordt dit in je dossier geschreven.  Dit kan een telefoontje zijn, een gesprekje met jou of met je juf of meester…  Zo weet de CLB-begeleider steeds welke stappen voor jou ondernomen worden.  Je mag ook altijd vragen aan je CLB-begeleider om iets op te schrijven in je dossier of om dingen in je dossier te steken vb. de dingen die je beste vriend opschreef over jou en je gezin, een fragment uit je dagboek dat je belangrijk vindt… 

 

 • Wie mag je dossier lezen?

  Enkel je ouders en de CLB-begeleiders mogen je dossier lezen.  Jijzelf mag je dossier inkijken als je weet wat goed voor je is.  Als je je dossier wil inkijken, zal je aan je ouders en de CLB’er moeten uitleggen dat je genoeg weet wat het beste voor jou is om te weten wat in je dossier staat. 

  Je zal echter nooit alles kunnen weten wat in je dossier staat.  Je mag niet lezen:

  -       Wat iemand over jou in vertrouwen vertelde aan de CLB’er

  -       Wat jou zou kwetsen en je niet moet weten

  -       Wat de CLB’er opschreef voor de jeugdrechter als je een dossier hebt bij de jeugdrechtbank

  Maar! Je mag zeker altijd zeggen aan de CLB’er welke dingen die je vertelt niet mogen gelezen worden door andere mensen vb. je ouders.  Als dit geen dingen zijn die jou in gevaar kunnen brengen, zal de CLB’er dit nooit zonder dit te overleggen met jou zomaar aan je ouders vertellen.  Jij hebt evenveel recht op privacy als je ouders dit ook hebben.  De dingen die je in vertrouwen vertelt, worden wel in jouw dossier geschreven omdat ze belangrijk kunnen zijn voor andere CLB’ers. 

  Wil je je dossier inkijken?  Praat erover met je CLB-begeleider. 

 

 • Wat gebeurt met je dossier als je van school verandert?

  Als je van school verandert en die nieuwe school is verbonden aan hetzelfde CLB, dan blijft je dossier gewoon waar het is.  Als je verandert van school en die nieuwe school is verbonden aan een ander CLB, dan wordt jouw dossier opgestuurd naar daar. 

 

In de kijker

 • 22.05.2018 - De vijfde elektronische nieuwsbrief van dit schooljaar is er! Neem gerust een kijkje!
 •  

  Zit je met iets?
  Heb je een vraag?
  Neem gerust contact op met
  het CLB-ROESELARE

  tel: 051.259.700 of info@clbroeselare.be