Startpagina --> WELKOM LEERLING --> CLB-werking --> Mijn lichaam en ik
| Afdrukken |

Mijn lichaam en ik

 

Waarom moet ik naar de CLB-arts komen? Ik ben toch niet ziek.

Ik plas soms nog in mijn bed. Is dit normaal?

Ik heb luizen hoe geraak ik er vanaf?

Ik hoor niet goed, wat kan de juf doen om mij te helpen?

 

Herken jij je in één van bovenstaande vragen?

Of heb je een andere vraag rond je lichaam?

Weet je het allemaal niet meer zo goed?

 

Help?!

Je CLB-medewerker kan helpen! We kunnen je meer info geven rond bepaalde thema's, je kortdurend begeleiden of op zoek gaan naar een persoon of dienst die jou het best kan helpen. Wil je een gesprek met een CLB-medewerker, vind je via deze link de gegevens van de medewerkers die aan jouw school verbonden zijn.

 

TVKlasse maakte filmpjes over de werking van het CLB en over de CLB-arts. Neem vlug een kijkje.

 

Een halve dag doorbrengen op het CLB voor het medisch onderzoek…

 

We weten dat we volgende week op onderzoek naar het CLB moeten… wat staat ons daar te wachten?
Vol spanning wordt er onder elkaar gepraat.
Je moet daar in je onderbroek bij de dokter gaan. Ze zullen je helemaal bekijken. En dan krijg je ook nog een spuit en pijn dat die doet.
Dat is wat de leerlingen die vorig jaar naar het medisch onderzoek kwamen ons wisten te vertellen.

Wat is er van aan? Waaraan moet ik mij verwachten?

 

We kregen een brief mee voor onze ouders om te laten invullen. Stiekem heb ik mee gekeken wat ze daar invulden. Wanneer was mijn laatste oogartscontrole, hoe groot zijn mama en papa,… gelukkig geen rare vragen die mij anders maken dan de anderen. De brief voor het spuitje moet ook nog worden ingevuld en lap natuurlijk wil mama dat de schoolarts bij mij het spuitje plaatst. Amaai de verhalen die ze me daarover vertellen maken dat ik mij wat ongerust voel.

 

Daar is de bus. Allen erop en nu richting Roeselare. Bij het onthaal worden we getoond in welke zaal we moeten zitten. Daar komen de verpleger en de dokter al. Hé, ik heb die reeds bij ons op school gezien…
We krijgen een hele uitleg, dus goed luisteren.
Eerst zullen we in een kleedhokje moeten gaan. Elk apart in het hokje en dan uit de kleren. Ja, ik mag mijn ’t shirt en slipje aanhouden maar moet wel mijn topje of BH uitdoen. Ja, dan is het voor de jongens toch wat minder leuk, hun t- shirt moet ook uit. Oh ja de verpleger vertelt dat we moeten blijven zitten in het hokje tot hij onze naam zegt want we gaan eerst bij hem. Gelukkig niet samen met de volgende van de klas want net na mij komt een jongen. Bij de verpleger gaan ze mijn ogen controleren. Ja dus zeker mijn bril meenemen naar binnen. Ook mijn oren zullen worden getest. Daarna nog op de weegschaal en dan onder de meetlat. Ik moet zeker eens vragen hoe groot ik ga worden.
Nu neemt de dokter het woord. Oh ja spannend, we worden onderzocht van de bovenkant van ons hoofd tot aan de onderkant van ons voeten en alles wat tussen in ligt. Dat is wel alles hé.

Ja de tanden worden gecontroleerd, in de oren gekeken, mijn huid wordt bekeken, mijn houding en nog zo veel meer. En nu komt het spannendste deel voor mij. Wat zal de dokter vertellen van het onderzoek daar tussen in. Oh, dat heeft dus te maken met mijn groei en de veranderingen van mijn lichaam.
Bij mij zal de dokter dus kijken naar mijn borstjes en mijn beharing. Bij de jongens wordt het toch wat anders. Daar zal de dokter een controle doen van de van de teelbal aan de hand van verschillende parels en kijken of er geen bloedvaatje zit die daar niet mag zijn.
Dat hebben we gniffelend aanhoort maar direct worden we weer serieus want de dokter laat het woord spuitjes vallen. Ze meldt dat iedereen een spuitje krijgt. De tip die ze erbij geeft kan misschien wel helpen. Je arm moet je slap maken en de spier mag je niet opspannen, het moet net boter zijn om in te prikken. Ik dacht dat het anders was, best dat de dokter dat nog eens zegt.

 

Nu krijgen we allemaal een blaadje om in te vullen. Iedereen moet dat apart doen want het gaat over jezelf. Man, man moet ik toch efkes nadenken. Hoeveel uur slaap ik per nacht? En amaai ik moet mijn uren tellen dat ik studeer en dan ook nog deze die ik naar de TV kijk of op de PC bezig ben. Dat is toch heel wat als ik dat zit uit te rekenen.

 

De eerste drie leerlingen mogen eraan beginnen.
De volgende ben ik dan.
Joepie we mogen lezen of ons ontspannen van de leerkracht. Toch nog leuk om naar het CLB te gaan.

 

Het is aan mij. Ja mijn kleren uit en wachten. De verpleger roept mij. Vlug uit het hokje. Ik mag op een stoel gaan zitten om mijn ogen te testen. Het lukt me niet zo goed. Ik had dit wel een stukje verwacht want als ik achteraan in de klas zit dan kan ik het bord niet zo goed meer zien. Mijn ogen en bril zullen nog eens door de oogarts moeten worden gecontroleerd. Volgende test is een dieptezichttest. Ik moet met een gekleurde bril de ontbrekende stukken taart aanduiden. Dat is niet zo gemakkelijk. Op de laatste prenten zie ik niet meer waar die stukken er uit zijn.
Nu mag ik de koptelefoon op plaatsen. Wat gaat dat stil en al die verschillende geluidjes. Waarom zou ik daar eigenlijk moeten naar luisteren? Mijn gehoor is wat verminderd. Zou dat door mijn I-pod kunnen komen. De verpleger zegt dat dit heel goed mogelijk is maar dat de dokter nog eens in mijn oren zal kijken of er niet een andere reden kan zijn, proppen of zo. Nu mag ik op de weegschaal staan en onder de meetlat.
Het is wat mikken om op een juiste manier onder de lat te gaan staan. Mijn voeten moeten juist staan en ook mijn hoofd wordt gedraaid en gekeerd. Gegroeid, joepie. Oh nee, nu de weegschaal. Oh, het valt nog mee. Samen met de verpleger overlopen we nu de vragenlijst.
Bij een aantal zaken vraagt hij toch een stukje meer uitleg, dit zorgt ervoor dat de dokter niet meer alles moet bespreken.
Voila klaar en terug in mijn hokje gaan wachten tot ik bij de dokter moet. Ik heb wel wat schrik hoor. Bij een vreemde dokter gaan en die zal mij dan volledig gaan bekijken.

 

Ik hoor mijn naam, ok daar ga ik.
Ik mag op een stoel gaan zitten en wordt vriendelijk aangesproken. Ze stelt me direct om mijn gemak. Die dokter zit alles te bekijken op de computer wat de verpleger heeft ingevuld. Ik mag meekijken. Ja voor mijn ogen moet ik toch eens naar de oogarts. Het was al meer dan 2 jaar geleden en ik zag ook minder goed dus schrik ik daar niet van.
Mijn oren zijn duidelijk ook minder goed maar daar zal de dokter eens in kijken. Ik mag gaan rechtstaan. De dokter kijkt in mijn oren en ja er zitten proppen in. Die zullen eruit moeten. Niet hier, maar wel door de huisarts. Direct vraagt de dokter hoe ik mijn oren reinig. Met een stokje natuurlijk. Dat mag dus niet, want dan duw ik het smeer er dieper in. Hoe moet ik dat dan wel doen? Met het tipje van de washand, ah zo.
Mijn tanden zijn in orde, natuurlijk want ik poets ze 2 maal per dag. ….
Oh nee de dokter vraagt om mijn t-shirtje uit te doen. Ze kijkt heel vlug naar mijn borstjes en luistert naar mijn hart en longen.
Moet ik mij omdraaien. Mijn rug wordt ook gecontroleerd. Ik moet mij voorover buigen en mijn houding wordt besproken.
Ook mijn evenwicht is in orde, zegt ze terwijl ik balanceer op 1 been.
Geen platvoeten en gelijke beenlengte; oei kan dit dan ook al mis gaan in de groei? Ik mag mijn t- shirt terug aandoen. Joepie.
Ik mag mij op de onderzoekstafel leggen. De dokter zegt dat ze even in mijn slipje zal kijken. Halloo oh is het al gedaan. Of ik reeds mijn maandstonden heb? Nee nog niet.
Ho ho daar gaat de dokter naar het tafeltje waar de spuiten op liggen. Efkes denken, ik moet mij ontspannen zeker. Ja de dokter zegt het ook nog eens. Mijn arm is slap maar ik heb toch wat schrik hoor. De dokter vraagt mij wat ik deed dit weekend. Terwijl ik aan het vertellen ben hoor ik zeggen, ok het is gedaan. Wablieft reeds gedaan en ik heb er niets van gevoeld. Schitterend!!!
Ik mag mij terug aan het bureau gaan zetten. De dokter tovert nu een raar blad tevoorschijn op de computer. Blijkt dat daar mijn gewicht en lengte opstaan. Nu ik het getoond wordt zie ik het ook. Volgens wat de dokter gezien heeft zegt ze dat ik goed groei op mijn eigen curve. Het zal niet lang meer duren voor ik mijn maandstonden krijg. Dat hoop ik want de anderen van de klas spreken daar al allemaal over. Heb ik daar graag nog wat informatie over. Ja eigenlijk wel. De dokter ziet dat ik liever niet direct een folder meekrijg om in de wachtzaal mee te nemen. Ik zal die bij de brief krijgen. Goed gezien van de dokter. Nu toont de dokter nog een blad op de computer vol lijntjes. Dit is mijn BMI curve. Daar heb ik ook reeds van gehoord. Ik zit in die bleke zone. Dat is dus de goede zone voor mij. Ik heb een goed gewicht.
Daar haalt de dokter het blad uit dat ik heb ingevuld. We bespreken samen wat meer over mijn ontbijt dat ik niet neem. Ik wist niet dat dit zo een belangrijke maaltijd was. Kan ik daarom minder goed opletten in de eerste lessen, amaai. Ik denk dat ik toch maar eens een beetje vroeger zal opstaan in het vervolg. Nu komt de dokter toch nog eens terug op mijn gehoor. Draag ik veel een MP3? Wat is veel… Ja ik draag die op de fiets. Ook als ik thuis ben zit ik heel de tijd met mijn oortjes in. Gelukkig vraagt ze niet hoeveel ik er mee in mijn oren zit in het weekend… Ik zou moeten opletten want ik heb reeds wat minder gehoor. Dat ondervind ik niet hoor. Wat kapot is zou niet meer herstellen. Daar krijg ik ook een folder over mee. Die wil ik in de wachtzaal wel eens lezen want dat interesseert mij wel hoor. Ik neem die dan ook direct mee. Nu overloopt de dokter nog eens wat ze op de brief zal zetten voor mijn pa en ma. Niets wat ze me niet heeft verteld. Dat zit dus goed. Er zullen twee brieven bij zitten: eentje voor de huisarts en eentje voor de oogarts. OK ik stuur ze dan zeker terug.

 

Gedaan ik mag vertrekken.
Het hokje binnen en vlug mijn kleren aan.
Ik zorg dat de volgende in mijn hokje binnen mag.
Zijn de anderen nieuwsgierig. Hoe viel het mee? Wat doe ik? Maak ik hen bang of zeg ik hoe het werkelijk was?
Niets om je zorgen over te maken en je leert nog iets bij over jezelf en wat je best doet om het zo te houden ;-)

 

Het duurt wel efkes tot iedereen van onze klas klaar is. Ja als de verpleger en de arts bij iedereen zo’n onderzoek moeten uitvoeren dan kan dat niet anders!
Als het bijna middag is komt de laatste de wachtzaal binnen. Nu kunnen we terug vertrekken. Heel wat overdreven verhalen worden in de bus verteld. Ik weet er het mijne van en dat is voldoende. Een volgende keer zal ik mij zeker niet meer zo bang laten maken…

 

Wanneer moet je op onderzoek en hoe komt het dat je soms nog een zonder al je klasgenoten moet langsgaan?

 

Wanneer je pas naar school gaat, dus in de eerste kleuterklas, dan komt de verpleegster op school langs om het onderzoek daar te doen. Dit is een minder uitgebreid onderzoek.
Ook in het derde leerjaar zal het enkel de verpleegkundige zijn die langs komt op school. In het eerste leerjaar komen de schoolarts samen met de verpleegkundige op school langs.
Daarentegen in de tweede kleuterklas en het vijfde leerjaar alsook in het eerste en het derde secundair dan kom je naar het CLB. Daar gebeurt het onderzoek door de verpleegkundige en de schoolarts.
Leerlingen die in het buitengewoon onderwijs zitten krijgen om de twee jaar een onderzoek.

 

Als je alles eens goed hebt opgeteld dan zul je zien dat je over je volledige schoolperiode zeven keer een onderzoek krijgt. Normaal is dit voor iedereen het geval want het algemeen (uitgebreid medisch onderzoek op het CLB) en gericht onderzoek (beperkt onderzoek op school) is immers verplicht. Je ouders hoeven er niet voor te betalen.

 

 • Stel dat je ziek bent op het moment van het onderzoek?

 • Je zult zeker nog gevraagd worden om langs te komen. Dit kan zijn op een moment dat er een andere klas komt van je school of op een moment dat er alleen afwezige leerlingen op onderzoek komen.

   

 • Soms krijg je nog eens een extra uitnodiging voor een selectief (bijkomend) onderzoek.

 • Soms merkt de schoolarts bij jou iets op waar hij zich wat zorgen over maakt of vertel jij iets waar je mee zit. Je zal begrijpen dat dit tijdens het klasonderzoek niet echt lukt om daar héél veel tijd voor uit te trekken. In dit geval zal er aan jou gevraagd worden of je het een goed idee vindt om eens terug te komen.
  Tijdens dit bijkomend onderzoek kan daar rustig de tijd voor genomen worden.
  Er zijn allerhande redenen om opnieuw een uitnodiging te krijgen.
  Soms gaat dit om kleine dingetjes die snel kunnen gebeuren. Er werd bijvoorbeeld een lichte daling van je gehoor vastgesteld, maar die was vermoedelijk tijdelijk, dan kunnen we voorstellen om de gehoortest nog eens af te nemen.
  Soms gaat het over wat moeilijker onderwerpen. Je komt te weinig bij in gewicht, of je hebt het gevoel dat je teveel bijkomt in gewicht. Op dat moment kunnen we met jou en indien je dat wenst ook met je ouders kijken of we niet kunnen helpen
  De school laat jullie op het voorgestelde onderzoeksmoment naar het CLB komen zonder te weten over welk medisch probleem er wordt gesproken.
  Let wel: jij hebt het laatste woord!

 

De brief na het medisch onderzoek

 

De brief met al de resultaten van jouw onderzoek krijg je ofwel direct na het onderzoek op het CLB ofwel wordt die op school aan jou gegeven.
Hierin wordt enkel vermeld wat er samen door jou en de schoolarts werd besproken. Je lengte en je gewicht worden erin vermeld alsook de nodige raad die aan jou werd meegedeeld. Eventueel kan er een verwijsbrief naar één of andere arts bijzitten om een passende behandeling te kunnen laten gebeuren. De schoolarts mag jou immers niet behandelen. Misschien vind je erin vermeld dat er in de toekomst nog een bijkomend onderzoek zal gebeuren wat reeds met jou tijdens het onderzoek werd besproken.
Soms heb je tijdens het onderzoek dingen besproken of vragen gesteld die voor jou persoonlijk wat moeilijk liggen. Weet dat de arts en de verpleegkundige gebonden zijn aan het beroepsgeheim. Als je zelf wil dat hierover niets doorgegeven wordt aan je ouders dan bespreek je dit best vooraf. Uiteraard is het beter om jouw ouders op de hoogte te brengen, zodat ze jou kunnen helpen.
 

In de kijker

 • 22.05.2018 - De vijfde elektronische nieuwsbrief van dit schooljaar is er! Neem gerust een kijkje!
 •  

  Zit je met iets?
  Heb je een vraag?
  Neem gerust contact op met
  het CLB-ROESELARE

  tel: 051.259.700 of info@clbroeselare.be